Vežbaonica

Pregled rezultata i statistika

statistics

Android kviz v1.7

  android

Pravilnik takmičenja

 

STEM Discovery Week 2018

 

 

Bilten takmičenja 2014

 

Bilten2014

Linkovi

ETS Tesla Nis

ETS Mihajlo Pupin

 Prva tehnicka Kragujevac

ST PTT Beograd

O TAKMIČENJU

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" iz Niša su organizatori školskog, regionalnog i republičkog takmičenja učenika osnovnih škola iz informacionih tehnologija - Tesla Info Kup (TiK). Ovo takmičenje prvi put je održano 2011. godine kao revijalno, da bi od 2012. godine steklo republički rang.

U 2014. godini takmičenje se organizuje u okviru projekta "Informoaciono komunikacione tehnologije u službi takmičenja učenika osnovnih škola iz oblasti računarstva i informatike" sufinansiranog od strane Ministrastva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Cilj takmičenja je popularizacija modernih informatičkih i komunikacionih tehnologija.

Takmičenje se organizuje na tri nivoa:

  1. Školsko takmičenje - KVALIFIKACIJE - održava se u samim školama, u kabinetima za računarstvo i informatiku.
  2. Regionalno takmičenje – POLUFINALE - održava se prostorijama škole-organizatora regionalne smotre za  100 najuspešnijih učenika (50 timova) sa školskih takmičenja datog regiona. Regionalne smotre se organizuju u Nišu, Novom Sad, Kraujevcu i Beogradu.
  3. Republičko takmičenje – FINALE - održava se u Nišu, u prostorijama ETŠ "Nikola Tesla" za 80 najuspešnijih učenika iz prethodne etape (40 timova, po 10 iz svakog regiona).

Učesnici takmičenja

Svi učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola imaju pravo da učestvuju u školskom takmičenju. U prvoj fazi takmičenja (školski nivo) cilj je da se što veći broj učenika uključi u takmičenje.

Sadržaj takmičenja

Sva pitanja i zadaci na takmičenju su iz oblasti informatike i računarstva za učenike osnovnih škola - standardne veštine za korišćenje računara i Interneta. Nema zadataka iz programiranja. Prepoрučena literature:  svi priznati udžbenici za predmete informatika i računarstvo, kao i tehničko i informatičko obrazovanje u osnovnim školama.

Na Moodle sistemu takmičenja postavljen je kurs za vežbanje u okviru koga postoji forum preko koga se mogu postavljati pitanja i pokretati diskusije na temu bilo kakvih nejasnoća vezanih za takmičenje, kao  i test za vežbanje koji se formira slučajnim odabirom pitanja iz baze od nekoliko stotina raspoloživih pitanja.  (http://tik.etstesla.ni.ac.rs/vezbaonica/course/view.php?id=2 )

Celokupna baza pitanja je podeljena po kategorijama:

  1. Hardver
  2. Računarske mreže i internet
  3. Softver (opšti pojmovi, operativni sistem)
  4. Aplikativni softver (Word, PowerPoint...)

Sistem takmičenja

Na nivou školskog takmičenja učenici iz svojih kabineta,  putem daljinskog testiranja rešavaju zadatke. Za svakog takmičara  je neophodno obezbediti PC sa Internet vezom. Takmičenje u kvalifikacijama je pojedinačno, a najuspešniji takmičari iz škole formiraju školske timove  (od po dva učenika) za regionalno takmičenje. Po završetku celog ciklusa školskih takmičenja u regionu i dobijanja konačnih rezultata, škole će biti obaveštene o broju ekipa (timova) koje mogu prijaviti za polufinale (okružno takmičenje). Obrada rezultata takmičenja i rangiranje vrše se na računarskom serveru ETŠ "Nikola Tesla" Niš. Svi podaci sa kvalifikacija biće objavljeni na zvaničnom sajtu takmičenja tik.etstesla.ni.ac.rs, kao i na sajtu ETŠ "Nikola Tesla" Niš: www.etstesla.ni.ac.rs.

Regionalno takmičenje ima timski karakter. Svaki tim ima 2 člana: jedan član tima učestvuje u Internet Testu a drugi član učestvuje u TiK kvizu. Takmičari koji čine tim moraju da budu iz iste škole. Ostvareni plasman u svakom od dva dela takmičenja se boduje pojedinačno (svaki član tima može ostvariti od 0 do 50 bodova). Bodovi oba člana se zatim sabiraju i ekipe se rangiraju na osnovu ukupnog broja bodova.

Republičko takmičenje predstavlja finale Tesla Info Kupa i održava se u prostorijama ETŠ Nikola Tesla u Nišu. U njemu učestvuju najuspešnije ekipe sa regionalnih takmičenja.

 Svi nastavnici informatike biće detaljnije obavešteni o sistemu takmičenja kao i o načinu bodovanja kroz pravilnik takmičenja.

Internet Test

Ovo je neposredno testiranje učenika na kompjuterima po principu: jedan učesnik - jedan kompjuter. Postoji baza od više stotina pitanja. Svaki učesnik takmičenja dobiće slučajnim izborom svoj set pitanja i imaće na raspolaganju 45 minuta da pruži odgovore. Sva pitanja su formirana na osnovu školskog gradiva za učenike VI, VII i VIII razreda. Skoro svi odgovori se nalaze u zvaničnim akreditovanim udžbenicima.

Probno testiranje može se obaviti na sajtu http://tik.etstesla.ni.ac.rs. Probnom testu se može pristupiti proizvoljan broj puta.

TiK kviz

Ovo je klasično kviz takmičenje sa javnim pitanjima i odgovorima. Specifičnost je što u kvizu učestvuje 50 učenika koji sa svojih mobilnih telefona ili tablet uređaja šalju odgovore. Kviz je osmišljen tako da je pružanje odgovora krajnje jednostavno.