Blog na nivou sajta: TIK vežbaonica

Slika Milena Krstic
napisao/la Milena Krstic - ponedeljak, 30. decembar 2013., 02:40
Bilo kom na svetu

konferencija_1.jpgkonferencija_Nis_02.jpg

Dana 22. decembra 2013. godine u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" Niš održana je konferencija pod nazivom "Informaciono komunikacione tehnologije u službi takmičenja učenika" povodom početka Tesla Info Kupa 2014. Konferenciji je prisustvovalo preko 80 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Niša, Pirota, Bora, Leskovca, Vladičinog Hana, Vranja i drugih mesta regiona Istočne Srbije, koji su se okupili da čuju informacije o ciljevima organizacije ovog takmičenja, a prvenstveno o novinama koje su planirane za ovu školsku godinu.

Prisutnima se prvo obratio idejni tvorac Tesla Info Kupa, profesor Momčilo Ranđelović  čijim je obraćanjem otvorena konferencija.  U nastavku, reč je preuzeo direktor škole organizatora skupa, Nebojša Sokolović. On je gostima poželeo dobrodošlicu i iskazao zahvalnost zbog velikog odaziva na poziv za učešće na skupu.

Sledi obraćanje Dragana Ilića, predsednika Pedagoškog društva informatičara Srbije (PDIS). PDIS je od samog začetka ideje o Tesla Info Kup-u 2011. godine pružao veliku podršku organizaciji takmičenja.  To čini i ove godine, kada se Tesla Info Kup realizuje kroz projekat odobren i sufinansiran od strane Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Dragan Ilić je istakao da je ovo takmičenje "domaći proizvod, domaća pamet", ukazavši na njegovu povezanost i uslovljenost sa razvojem IKT-a u našoj zemlji.  Zatim je najavio goste sa visokoškolskih ustanova i iz privrede.

konferencija_Nis_05.jpgkonferencija_Nis_08.jpg

Naredni izlagač, Aleksandra Boričić ispred stručnog tima za reformu visokog obrazovanja (HERE Team Serbia), govorila je o aktivnostima ovog tima oformljenog od strane Vlade Republike Srbije. 

Prof. dr. Dragan Domazet, rektor Metropolitan univerziteta, obratio se prisutnim nastavnicima kao subjektu koji ima važnu misiju modelovanja "onih koji ovu zemlju treba da izvuku". I on je naglasio veliki značaj razvoja IKT-a, uz obrazloženje da je to oblast koja ne zahteva puno novca, koga inače nemamo, ali zavisi od ljudskih potencijala, koji imamo.

Sledeći govornik dr. Dejan Blagojević, direktor  Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu, predstavio je svoju ustanovu koja kroz razne projekte u saradnji sa svetski poznatim imenima kao što je Samsung, ulaže napore i pruža svoj doprinos razvoju informacionih tehnologija.

Saša Popović tvorac sajta “Uci slobodno”, poznat kao autor klipova za pripremu osmaka za završni ispit iz matematike, najavio je učesnicima konferencije svoj novi projekat. Ono šta sledeće dolazi iz radionice ovog ambicioznog nastavnika podrazumeva pokrivanje kompletnog gradiva iz matematike od petog do osmog razreda video vodičima za izradu zadataka.

Poslednji se auditorijumu obratio predstavnik Regionalne privredne komore Niš, Saša Matejić koji je u svom govoru naglasio veliku povezanost obrazovanja i privrede uz pružanje pomoći i podrške naporima za razvoj IKT oblasti.

konferencija_Nis_17.jpgkonferencija_Nis_22.jpg

Posle izlaganja gostiju prisutnima su se obratili predstavnici organizacionog odbora takmičenja. Prvi je govorio profesor Momčilo Ranđelović. Upoznao je nastavnike sa ciljevima i sadržajima takmičenja i naglasio da bi jednog dana ovo takmičeje trebalo da dobije internacionalni status. Sledeća je govorila profesor Milena Krstić dajući na uvid analizu statističkih podataka i rezultata iz predhodnog perioda. Nastavnici su mogli da vide kako je ovo takmičenje nastalo i kako se omasovljavalo kroz tri godine svog postojanja i razvoja. Poslednji  je nastupio profesor Nikola Lilić koji je prisutne upoznao sa planiranim izmenama metoda izvođenja takmičenja.  Najveća promena ove godine je uvođenje android, umesto ranijeg sms kviza. To znači da će učesnici takmičenja koristiti android aplikaciju za davanje odgovora u kviz disciplini takmičenja.  Druga takmičarska disciplina - elektronski Moodle Info test  ostaje bez promena. Ovom prilikom je predstavljen i sajt koji je postavljen i specijalno namenjen ovom takmičenju. Nakon prezentacije izlagača učesnici skupa su mogli da postavljaju pitanja vezana za ovogodišnje izvođenje takmičenja.

U drugom  delu ove konferencije organizovane su radionice tokom kojih su nastavnici zajedničkim snagama radili na formiranju baze pitanja za predstojeće takmičenje.

Ono šta predstoji u pripremnoj fazi ovogodišeg Tesla Info Kupa su još tri ovakva skupa u gradovima organizatorima regionalnih smotri. Prvi naredni biće održan u Kragujevcu 02.02., a slede skupovi u  Novom Sadu 08.02. i Beogradu 09.02.2014. godine.

[ Izmenjeno: ponedeljak, 30. decembar 2013., 02:47 ]